Bucket List: The Northern Lights

We reizen graag. Ieder jaar proberen we een stad te bezoeken, op wintersport te gaan en het liefst ook nog een langere reis naar een bestemming buiten Europa te maken. We werken er hard voor, maar we realiseren ons dat we bevoorrecht zijn dat te kunnen doen. Gelukkig is het ook al erg fijn om na te denken over allerlei droombestemmingen en hebben we een lange bucket list van plekken die we ooit nog hopen te bezoeken.

Onze zoon (!) wordt in mei geboren en hoewel we enorm uitkijken naar zijn komst weten we ook dat reizen met een baby anders is dan reizen met z’n tweeën. De laatste weken kregen we van verschillende mensen, van vrienden tot de verloskundige, de vraag of we nog op vakantie gaan, voordat de kleine er is. Zo bewust hadden we er niet over nagedacht. We wilden nog wel graag een weekendje weg, waarschijnlijk gewoon in Nederland, maar niet persé met de gedachte dat we na mei niet zo snel meer samen weg gaan. Er blijkt zelfs een heuse term voor te zijn; een babymoon. Nog één keer zonder baby samen op vakantie, compleet ontspannen, uitgebreid tafelen bij zonsondergang, uren boekjes lezen aan het zwembad, dat werk. De term is overgewaaid uit Amerika en net als andere fenomenen als de babyshower hebben we er niet zo veel mee. Maar het is natuurlijk altijd fijn om erop uit te gaan, én, misschien nog wel belangrijker, als je als zwangere ontspannen bent, is je baby dat ook. Kortom, we moesten misschien toch maar verder kijken dan de Veluwe.

Dat bracht ons bij het Noorderlicht. We hebben het er al een aantal jaar over dat we graag naar een plek willen waar we dit natuurwonder kunnen aanschouwen. Een garantie dat je het licht ook daadwerkelijk ziet is er niet, zeker niet als je maar een paar dagen hebt. Na wat onderzoek kwamen we uit op Ijsland als bestemming. Behalve dat de Aurora Borealis er vaak te zien is, is het land onwerkelijk mooi; uitgestrekte landschappen die continue veranderen, ondergrondse ijsgrotten, vulkanen, watervallen en thermische baden. Het land is één grote, bizarre ervaring. Voorlopig blijft deze trip nog even op de Bucket List staan omdat we uiteindelijk besloten dat we nog even door sparen [als er dan al een nadeel aan deze bestemming is; je moet heel wat euro’s meenemen, ook voor een paar dagen]. Het geeft ons nog wat tijd om verder te dromen. Behalve Ijsland kunnen we dan ook deze Noorderlicht hotspots overwegen.

Alaska

Norway