Citytrip: Porto

De havenstad Porto, gebouwd aan de noordoever van de rivier de Douro, is de op één na grootste stad van Portugal [na hoofdstad Lissabon]. Twee jaar geleden bezochten we de stad en constateerden dat het een geweldige plek voor een [korte] citytrip is.

De aankomst in Porto is iets later dan gepland, in verband met de vertraging die we met onze vlucht oplopen. De Bed & Breakfast die we geboekt hebben maakt dit echter meer dan goed. The White Box House ziet er niet alleen op de foto’s erg goed uit, ze voldoet ook in het echt aan de verwachtingen. De kleinschalige B&B is zeer smaakvol ingericht met allerlei prachtig retro & vintage meubilair. Het ligt in een wat drukke, lelijke winkelstraat, Rua de Santa Catarina [het doet ons nogal denken aan de Amsterdamse Kalverstraat], maar daardoor wel heel centraal. Bovendien merk je er in het guesthouse helemaal niets van. De ruime kamer, met moderne eigen badkamer, is erg licht en sfeervol en, ook niet onbelangrijk, erg schoon. We slapen heerlijk onder de spierwitte lakens. Uitgerust schuiven we aan voor het ontbijt dat fantastisch en bijzonder compleet is; alles is vers, van de knapperige broodjes, de homemade jam, tot de sapjes en de zelfgemaakte cakes en het gebak aan toe. Een prima start om de stad per voet te verkennen.

white2

De eerste dag in Porto benutten we dan ook om door de stad te slenteren en een eerste indruk te krijgen. Hoewel de armoede en het verval goed zichtbaar zijn, maakt de stad toch een sfeervolle en vrolijke indruk, mede dankzij de vele gekleurde gebouwen en huisjes.

 

img_2047 img_2054 img_2056 img_2059

Een van onze eerste stops is de winkel A Vida Portuguesa, een prachtige zaak gevuld met authentieke Portugese producten; denk aan zeepjes, kruiden, handgemaakte kleding & tassen, keukenaccessoires en nog veel meer. Een bezoek meer dan waard. [En het is een hele uitdaging om er met lege handen weg te gaan, houd daar rekening mee].

vida2 vida3

Niet veel verderop, tegenover de wereldberoemde boekwinkel Livraria Lello aan de Rua das Carmelitas 144 (die mag je wat ons betreft overslaan, té toeristisch), vinden we later op de dag een klein boekenwinkeltje / barretje genaamd Livraria da Baixa waar we neerstrijken voor een glas goede port en een cocktail met port . Oorspronkelijk opende in dit pand de boekenwinkel Fernando Machado en de nieuwe eigenaar heeft er alles aan gedaan om die oorspronkelijke sfeer te behouden, hetgeen goed gelukt is.

 

Bij terugkomst vragen we bij de receptie of er in de buurt een goed, traditioneel Portugees restaurant te vinden is, de vele steile weggetjes in de stad hebben ons hongerig gemaakt. Die blijkt er nog geen 400 meter verderop te zijn; restaurant Antunes. Een absolute aanrader qua sfeer en authenticiteit. De setting is op z’n zachtst gezegd wat onaangenaam; felle tl-lichten verlichten de zaak, er klinkt net iets te harde muziek uit de speakers en de kleuren bruin en geel voeren de boventoon. En toch; gezeten aan zo’n bruin tafeltje tussen enkel en alleen Portugezen waarbij we het ene na het andere simpele, doch heerlijke gerecht voorgeschoteld krijgen, nippend aan ons glaasje Portugese wijn, kan de avond voor ons niet meer stuk. Zeker niet als we de rekening krijgen, die net iets meer dan 20 euro blijkt.

De volgende dag besluiten we een auto te huren voor een bezoek aan de Douro Vallei. De Douro vallei is een van de kroonjuwelen van Europa, vernoemd naar de Douro rivier in het noordoosten van Portugal. Veel plekken in dit gebied staan sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de vroege voorjaarszon is het landschap werkelijk adembenemend mooi. De absolute aanrader is de legendarische N-222 naar Pinhão via het dorpje Peso da Régua. De 27 km lange weg met z’n 93 bochten bieden je even zoveel uitzichten. Uiteraard stoppen we bij een van de vele porthuizen voor een lunch én proeverij.

 

img_2096 Op de terugweg rijden we naar Matosinhos, een buitenwijk van Porto, aan het strand, bekend vanwege de vele, goede en minder goede, visrestaurants. We hebben geluk met onze keuze; Casa Serrao blijkt uitstekende vis te serveren. Je kiest je vis, die wordt buiten op de grill gegooid en even later staat er een schaal verse vis voor je neus.

Van de laatste dag van ons verblijf in Porto maken we een culturele dag. Eerst gaan we langs het Casa da Música. Dit concertgebouw werd in 2005 geopend en is ontwerpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Oorspronkelijk had het gebouw in 2001 opgeleverd moeten worden, toen Porto culturele hoofdstad van Europa was, maar de bouw liep vier jaar vertraging op. Dagelijks worden er voor €7,50 tours van een uur gegeven, om 11:00 en om 16:00.

We vervolgen onze weg naar het museum voor Moderne Kunst, Fundacao de Serralves, een stuk buiten het centrum. Het is een van de meest bezochte musea van de stad en het is goed te begrijpen waarom. Voor liefhebbers van moderne architectuur is het gebouw op zich al de moeite waard. Het werd ontworpen door Álvaro Siza Vieira, een Portugese architect die bekend staat om zijn minimalistische ontwerpen. Het is gelegen in een prachtig aangelegd park en wij waren het meest onder de indruk van de villa, Casa Serralves, eveneens gelegen in het park, en volledig opgetrokken in Art Deco stijl.

img_2133

Kortom; Porto is een geweldige stad voor een zeer gevarieerde citytrip. Het biedt cultuur, natuur en heerlijk eten. Wij gaan zeker nog een keer terug.

De komende tijd zullen we een aantal steden uitlichten die de moeite van een citytrip waard zijn, houd ons dus in de gaten!