Hotspot: Hemels (Vught)

Vandaag is het twee maanden geleden dat we de sleutel kregen van ons jaren-30 stulpje in het mooie Vught. Voordat we hier gingen kijken hebben we half Nederland zo ongeveer gehad als woonoptie. We zochten in alle hoeken en gaten maar het bleek nog niet makkelijk om een geschikt familiehuis te vinden dat aan alle wensen voldeed [mooi, karakteristiek, sfeervol, ruimtelijk, betaalbaar, met een tuin én bij of nabij een leuke stad]. We keken naar boerderijen in Friesland [te afgelegen], naar benedenwoningen in Amsterdam [te duur], naar rijtjeshuizen in Haarlem [te onpraktisch qua locatie], naar jaren-30 huizen in Amersfoort [te saai], en naar villa’s in Nijmegen [te onbekend] om te eindigen in Vught. Vught bleek in alle opzichten perfect en we zijn dan ook bijzonder gelukkig dat we hier ons huis gevonden hebben. Niet in de laatste plaats omdat het hier qua drank en spijs goed toeven is, de Bossche en Vughtste horeca is uitmuntend. Hemels eten & drinken staat wat ons betreft hooggenoteerd.

Hemels is gevestigd aan de zijkant, als zijvleugel, van de Sint-Petrus kerk in het centrum van Vught. De kerk, omstreeks 950 gesticht door de Aartsbisschop van Keulen, leek een paar jaar geleden zijn beste tijd te hebben gehad. In 2005 werd de kerk uit veiligheidsoverwegingen aan de eredienst onttrokken. De bouwkundige staat bleek erg slecht en de kerk heeft tot voorkort leeggestaan, wachtend op een herbestemming. Uiteindelijk staken zeven Vughtenaren de koppen bijeen en kwam er een plan voor een culturele ontmoetingsplek. In 2011 is er met de renovatie gestart en begin volgend jaar opent de kerk met daarin de bibliotheek, een boekenwinkel, Stichting Anders Bezig Zijn en het Vughts Museum.

hemels2

Hemels opende dit jaar al haar deuren. Eigenaren zijn broer en zus Schellekens die, zoals ze het zelf beschrijven, als jonge ondernemers staan voor ‘moderne gastronomie’. Ze hebben met hun verschillende achtergronden in horeca en marketing een concept neergezet dat informeel en toch heel sjiek en professioneel is. Als je te gast bent van Hemels voel je je verzorgd. Het restaurant is mooi ingericht en ademt luxe en sfeer. Het eten is steeds weer [we waren er al regelmatig] van hoog niveau en de gastvrouwen en gastheren leggen hun gasten in de watten. De menukaart is zeer uitgebreid en gevarieerd.’Herkenbaarheid, kwaliteit en uitstraling spelen hierin de hoofdrol’ aldus de eigenaren. De kaart laat een combinatie zien van klassieke gerechten, de zogeheten ‘usual suspects’ zoals carpaccio en en tournedos gecombineerd met gerechten waarin de signaturen van Hemels zijn verwerkt. Er is een lunch-, borrel- en dinerkaart en we hebben van iedere kaart ondertussen al wel onze favorieten. Qua lunch is the good old Eggs Benedict het proberen meer dan waard. Ook waar we erg verrast door de vega Wrap, met halloumi [een traditionele, ongerijpte Cypriotische geitenkaas], avocado, aubergine, courgette en Salsa Verde.

hemels3

Wat het diner betreft is de ‘plancha’ [vlees geserveerd op een plank met saus, frietjes en groenten] een echte aanrader. De tournedos smolt bij ons op de tong. Ook de desertkaart is erg verrassend met naast de klassiekers als crème brulee en vanille-ijs, bijzondere gerechten zoals duizend laagjes krokant [Crème suisse met rum, gekarameliseerde banaan en rozijnen] en en een tongstrelende tartelette met frambozensorbet. De goede wijnen die daarbij geserveerd worden maken het geheel compleet. Hemels staat garant voor een hemelse ervaring op het gebied van gastronomie.

De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zaterdag vanaf 10:00 en zondag vanaf 11:30. Je vindt Hemels aan de Kloosterstraat 8.